4/13/2014

ALEXANDER ADALAH ZULQARNAIN

Kod T5 ***(BBT)Harga : RM27 ( Harga pasaran : RM35.00 )

Pengarang : Muhammad Alexander
Terbit & M/surat : 2010 (ke-9 2013)/731 hal.
Penerbit :
PTS Islamika S/B
ISBN : 978-967-5137-81-5

-Penulis National Bestseller Yakjuj & Makjuj
-Besseller book – Cetakan ke 10 2013.

Sinopsis :
"Dan mereka bertanya kepadamu, mengenai Zulqarnain. Katakanlah, 'Aku akan bacakan kepada kamu sedikit tentang perihalnya.' Sesungguhnya Kami telah memberikan kepadanya kekuasaan di bumi, dan Kami beri kepadanya jalan bagi mencapai tiap-tiap sesuatu yang diperlukannya." (surah al-Kahfi: 83-84)

Sejak sekian lama, nama agung Zulqarnain cuba dikaitkan dengan nama-nama raja agung dalam sejarah. Mustahil raja agung yang tercatat di dalam al-Quran 'hilang' dalam rekod sejarah. Bukan seorang dua raja agung yang dinobatkan, namun mengaitkan peribadi raja dengan iman yang disebutkan di dalam al-Quran masih 'misteri.'

Mencari Zulqarnain ibarat bermain teka-teki. Setiap teka-teki mempunyai kata kunci. Antara kata kunci utama adalah beriman, menjelajah timur dan barat dan bertemu dengan Yakjuj dan Makjuj. Tersalah pada satu kata kunci, calon raja agung terkeluar daripada gelaran Zulqarnain.

Senarai calon raja agung sudah dibuat, kata kunci sudah dirungkaikan, ternyata Alexander the Great adalah calon yang paling layak. Biar pun tuduhan musyrik yang dilemparkan, buku ini menjawab Alexander Macedonea atau Iskandar al-Makduni adalah orang yang beriman pada satu Tuhan yang esa, pembebas timur dan barat dan pembina tembok Yakjuj dan Makjuj.

Buku Alexander adalah Zulqarnain mendedahkan profil Alexander the Great, anak Philip II, agamanya, dan kaitannya dengan bangsa paling kejam dalam sejarah, Yakjuj dan Makjuj. Menjawab tuduhan musyrik yang dilemparkan, membersihkan peribadinya daripada sembahan pagan dan membuktikan bahawa beliau sememangnya beriman.

Antara kandungan menarik di dalam buku ini: Alexander the Great di dalam Tafsir al-Quran * Nama Alexander the Great dicemari di dalam Teks Yunani-Rom Kuno * Senarai Penguasa Dunia (1010 - 330 SM) * Raja-raja Dunia yang Melawan Yakjuj & Makjuj * Oasis Monoteisme di tengah Gurun Paganisme Yunani * Peringkat Awal Misi Pembebasan Alexander * Pertemuan Alexander dengan Yahudi Beriman di Jerusalem *  Pengembaraan Alexander di Timur * Pengembaraan Alexander di Barat * Pertemuan Alexander dengan Kaum-kaum yang disebut di dalam al-Quran * Lokasi Alexander membina Tembok Besi * Jawapan kepada Tuduhan.

Penulis adalah pesyarah di Universiti Brawijaya, Indonesia. Beliau kini dalam proses mendapatkan Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang Sejarah dan Peradaban. Beliau banyak menghasilkan kajian mengenai Yakjuj & Makjuj, Zulqarnain dan hari kiamat. Antara buku bestseller beliau adalah Yakjuj & Makjuj: Bencana di Sebalik Gunung (2009).
KANDUNGAN :

Bab 1 :
Alexander The Great di Dalam Tafsir Al-Quran

Bab 2 :
Alexander The Great di Dalam Teks Yunani-Rom Kuno ; Nama Alexander Dicemari

Bab 3 :
Para Penguasa Dunia (1010 – 330sm)
Menjelang Kedatangan Alexander The Great

Bab 4 :
Raja-Raja Dunia yang Melawan Yakjuj dan Makjuj

Bab 5 :
Oasis Monotoisme di Gurun Paganisme Yunani

Bab 6 :
Peringkat Awal Kempen Pembebasan Alexander : Yunani Menentang Parsi

Bab 7 :
Pertemuan Alexander dengan Yahudi Beriman di Jurusalem

Bab 8 :
Pengembaraan Alexander Membebaskan Mesir (Barat)

Bab 9 :
Pembebasan Alexander The Great ke Arah Timur

Bab 10 :
Alexander Memasuki Lembah Fargana di Asia Tengah

Bab 11 :
Alexander Bertemu Bangsa Cina Perantau di Lembah Fargana

Bab 12 :
Alexander Membina Kota Alexandaria Eschate dan Tembik Besi

Bab 13 :
Konflik Dalaman Alexander dan Penganut Paganisme Yunani

Bab 14 :
Jawapan Kepada Tuduhan

Bab 15 :
Penutup

Tiada ulasan: